Is het onderhouden van een leren bank veel werk?

Er zijn mensen die al meer dan 20 jaar een leren bankstel hebben zonder er veel meer aan te doen dan hem te zuigen en af en toe schoon te maken met een vochtig doekje en nog steeds een mooie en kwalitatief goede bank bezitten. Meubelzaken adviseren allemaal net iets anders. Daarom hier wat huis- tuin- en keukentips.

Kruimels en  gewone vlekken

Een leren meubel kan gewoon gezogen worden, alleen moet je oppassen dat je het leer niet beschadigt met de scherpe plastic mondstuk. Daarnaast is het van belang dat je de bank zo af en toe afstoft. Eerst met een stofdoek en daarna met een vochtig doekje (met bij hardnekkige vlekken een beetje zeep) om eventuele vlekken weg te werken. Gebruik geen agressieve zeep, dat droogt het leer uit wat kan leiden tot scheuren of beschadigingen.

Hele vuile plekken, hardnekkig vuil

Als er hele vuile vlekken op de bank zitten, die je er met een beetje zeep en een vochtige doek niet uit krijgt, dan is het verstandig om zadelzeep of leerzeep aan te schaffen. Dit is een agressieve zeep maar droogt de bank niet uit. Het beste is als de zeep geen olie bevat maar liever bijenwas. Er zijn ook speciale leerreinigers te koop die mild genoeg zijn maar wel goed schoonmaken.

Verkleuringen wegwerken

Als leer eenmaal verkleurd is, bijvoorbeeld door het licht of een kring door een vochtig glas, is het lastig om dat helemaal weg te vagen. Er zijn speciale vloeistoffen die de plekken die verkleurd zijn extra kunnen behandelen en de kleur zal dan weer bijtrekken. Het is belangrijk dat je dan een behandelmiddel kiest in precies dezelfde kleur als het leer anders ontstaan er grote kleurverschillen.

Alle middelen om het leer mee schoon te maken zijn verkrijgbaar bij meubelspeciaalzaken, via bol.com en andere webshops. Ook een schoenmaker heeft vaak speciaal leerzeep dat ook gebruikt kan worden voor meubiliar!

Let op! Suède en nubuckleer moeten op een andere manier gereinigd worden! Vochtige doeken is een no-go voor deze soorten leer!