Soorten leer

Van welk soort leer moet uw bank gemaakt zijn? Leer is er (net als de beesten waarvan het leer gemaakt wordt) in alle soorten en maten. Als u op zoek gaat naar een leren meubel, zult u merken dat u tegen een aantal termen aanloopt waar u waarschijnlijk nog nooit van gehoord hebt. Wij lichten graag toe welk soort leer welk kwaliteitslabel heeft.

Vol Aniline

Deze term zal u tegenkomen op leersoorten. Aniline is de mooiste soort meubelleer om zijn natuurlijke vorm. Het leer voelt heel prettig aan, maar heeft geen beschermlaag. Dat betekent dat het leer erg gevoelig is voor verkleuring en het absorbeert het vuil. Het is het duurste soort leeromdat maar 2% van de huiden geschikt is als vol aniline. Dit soort leer is minder geschikt voor gezinnen met kleine kinderen of huisdieren in verband met de gevoeligheid. De dikte is ongeveer 1.6 mm en daarbij dus erg stevig en duurzaam.

Een voorbeeld van dit soort leer is Silk, juist typerend door de natuurlijke kleurverschillen en de zichtbaarheid van de natuurlijke huidstructuur. Na verloop van tijd kunnen vet en zweetvocht zorgen voor donkerdere plekken en zonlicht juist voor lichtere plekken op het leer.

Semi-aniline

Dit soort leer ontstaat door het leer te behanderen met een transparante kleurstof en een beschermlaag. Hierdoor blijft het leer soepel en is het minder gevoelig voor krassen en beschadigingen. We is het leer juist gevoeliger voor verkleuring door zonlicht. Vuil wordt tot op zekere hoogte nog opgenomen, maar door de beschermlaag een stuk minder. Banken die bekleed zijn met dit leer zijn bij uitstek geschikt voor gezinnen met kinderen of dieren. Door de dikte van het leer (1.4 tot 1.6 mm) kan het leer gemakkelijk tegen een stootje. Wel moet de bank goed schoon gemaakt worden met een vochtige doek en zo af en toe behandeld worden met speciale leerzeep.

Voorbeelden van dit soort leer zijn:

 

Nubuck of geschuurd leer

Het woord zegt het eigenlijk al: deze leersoorten worden volledig opgeschuurd zodat er een egaal, fluweelachtig oppervlakte ontstaat. Het leer is dus zacht om op te zitten, maar is wel erg gevoelig voor vuiligheid en dus minder geschikt met kinderen, dieren en andere bronnen die een hoop viezigheid veroorzaken. De dikte is ongeveer hetzelfde als van semi-aniline leer. Voorbeelden van Nubuck leer zijn:

 

Top leder of Toledo leder

Deze specifieke leersoort wordt meerdere keren geverfd, zodat het leer door en door dezelfde kleur heeft en daarna wordt er een patroon op gestanst. Hierdoor is dit leer in vele verschillende kleuren te verkrijgen en heeft het altijd overal dezelfde uitstraling. Door de verft en extra beschermlagen is deze leersoort vrijwel niet gevoelig voor vuil en vocht en daardoor ideaal voor welk huishouden dan ook.